Гъши дроб върху ябълка със сос от червено вино

Продукти

  • 20 г захар
  • 30 мл коняк
  • 150 мл. червено вино
  • 0,5 ябълка
  • 140 г гъши дроб

Начин на приготвяне

  1. Обелваме ябълката и я срязваме на две равни части. В подходящ съд я заливаме с червеното вино, в което сме добавили захарта.
  2. Слагаме на огъня и варим на умерен огън, като обръщаме ябълката няколко пъти, докато омекне.
  3. Отделяме ябълката и варим докато сместа се редуцира и остане плътен сос.
  4. Гъшия дроб слагаме в предварително нагрят тиган. Запържваме го от двете страни, докато придобие лек приятен загар.
  5. След това прехвърляме дроба в чист тиган. Добавяме ябълката и ги запържваме заедно около една минута.
  6. Добавяме коняка и го запалваме. (От нагряването на алкохола се придобива специфичен приятен аромат).
  7. Подреждаме в подходяща чиния и заливаме със соса от червено вино.
  8. Украсяваме с листа от прясна мента.

* Гъши дроб върху ябълка със сос от червено вино може да опитате в ресторант "Модерато".