Гофрети с боровинково тесто

Продукти

  • 50 г захар
  • 20 г боровинки
  • 5 яйца
  • 1 ванилия
  • 200 мл прясно мляко
  • 550 г брашно
  • 100 мл вода
  • 300 г масло , разтопено

Време: 30 мин.
Ниво: средно

Large gofreti s borovinkovo testo

Начин на приготвяне

  1. Разделяме белтъците и жълтиците в две отделни купички.
  2. В едната купичка разбиваме белтъците с половината захар, докато станат на сняг.
  3. В другата, разбиваме останалата захар с жълтъците и след побеляването им добавяме разтопеното масло. Продължаваме да бъркаме, докато се получи кремообразна смес, след което малко по-малко добавяме водата и прясното мляко. 
  4. Получената смес смесваме с разбитите белтъци, като продължаваме да бъркаме, но на по-ниски обороти.
  5. Пресяваме брашното заедно с ванилията, и ги добавяме към останалата смес, като отново разбъркваме добре. Добавяме почистените боровинки към сместа и разбъркваме внимателно с лъжица. Получената готова смес трябва да е с гъстотата на боза, за да може се разлива свободно по пресата за печене. 
  6. Печем гофретите в силно загрят и леко намазнен гофретник.

Съвет: За да станат по-хрупкави гофретите, може да ги запечем малко повече - докато придобият лек златисто-кафяв цвят. И обратното - колкото по-малко ги печем, толкова по-меки ще се получат.