Продукти
-
1
пак.
ванилия
-
60
г
боровинки
-
50
г
захар
-
100
г
пълнозърнесто брашно
-
200
мл
прясно мляко
-
250
г
брашно
-
60
мл
вода
-
3
яйца
-
250
г
масло
, разтопено
Начин на приготвяне
- Разделяме белтъците и жълтиците в две отделни купички.
- В едната купичка разбиваме белтъците с половината захар, докато станат на сняг.
- В другата, разбиваме останалата захар с жълтъците и след побеляването им добавяме разтопеното масло. Продължаваме да бъркаме, докато се получи кремообразна смес, след което малко по-малко добавяме водата и прясното мляко.
- Получената смес смесваме с разбитите белтъци, като продължаваме да бъркаме, но на по-ниски обороти.
- Пресяваме дватат вида брашно заедно с ванилията, и ги добавяме към останалата смес, като отново разбъркваме добре. Добавяме почистените боровинки към сместа и разбъркваме внимателно с лъжица. Получената готова смес трябва да е с гъстотата на боза, за да може се разлива свободно по пресата за печене.
- Печем гофретите в силно загрят и леко намазнен гофретник.
- Преди сервиране по желание гарнираме с топка боровинков сладолед.
Съвет: За да станат по-хрупкави гофретите, може да ги запечем малко повече - докато придобият лек златисто-кафяв цвят. И обратното - колкото по-малко ги печем, толкова по-меки ще се получат.