Гранола

Продукти

  • 0,5 к.ч. вода
  • 2 ч.ч. прясно мляко
  • 0,5 к.ч. олио
  • 3 с.л. ленено семе
  • 1 к.ч. мед
  • 50 г кайсии сушени
  • 50 г стафиди
  • 50 червени боровинки сушени
  • 50 г лешници сурови
  • 50 г бадеми сурови
  • 50 г овесени ядки , пшеничени ядки и ечемичени ядки

Време: 40 мин.
Ниво: средно

Large granola

Начин на приготвяне

  1. Нарязваме сушените плодове и ядките на ситни парченца. Поставяме ги в различни купички.
  2. Разтапяме меда, към него добавяме водата и олиото и разбъркваме. 
  3. Смесваме овесените, пшеничените и ечемичени ядки, лененото семе и ги заливаме със сместа от накълцаните лешници и бадеми. Добавяме медената смес и разбъркваме добре, така че сосът да се разпредели равномерно.
  4. Върху голяма тава поставяме хартия за печене и изсипваме сместа, като я разпределяме равномерно по цялата тава на тънък пласт. 
  5. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 25 минути (като на всеки 3-4 минути разбъркваме - целта е ядките да изсъхнат напълно и да станат хрупкави, ако не разбъркваме сместа по време на печене, тя ще изгори отгоре). 
  6. След като ядките са изсъхнали изваждаме от фурната и оставяме на страна, докато изстине.
  7. След като сместа от ядки е напълно изстинала, към нея добавяме нарязаните сушени плодове и разбъркваме добре. 
  8. Добавяме прясното мляко и сервираме.

Съвет:

Гранола може да консумираме вместо с прясно, с кисело мляко.
Също така може да добавим и пресни плодове, според сезона.