Гюзлеми по български

Продукти

  • 250 гр. сирене
  • 10 с.л. мас
    размекната (може и с масло, но по-вкусни стават с мас)
  • 1 ч.л. сода
  • 100 мл. вода
  • 830 гр. брашно
    (за средно меко тесто)
  • 250 мл. кисело мляко
  • 150 мл. прясно мляко
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 2 с.л. олио

Начин на приготвяне

  1. Разтваряме содата в киселото мляко, добавяме прясното мляко, водата, олиото, солта, захарта и разбъркваме. Към сместа прибавяме пресятото брашно и замесваме средно-меко тесто, което покриваме и оставяме за 1 час. 
  2. Разделяме тестото на 6 топки. От всяка разточваме кора с дебелина 1 мм.
  3. Мажем с мас и поръсваме със ситно натрошено сирене.
  4. Навиваме на руло, раздърпваме леко и усукваме. От единия край на усуканото тесто, навиваме охлювче нагоре, а от другия край - също навиваме охлювче, но надолу. Мажем охлювчетата с мас и ги поставятме едно върху друго. Разточваме гюзлема с дебелина 5 мм.
  5. Печем на сач или тиган, предварително загрят и намазан с мазнина.