Хапки от сьомга с шафранов сос

Продукти

  • 3 с.л. майонеза
  • 150 гр заквасена сметана
  • 4 с.л. зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • 600 гр филе от сьомга
  • 1 голям стрък праз лук
  • щипка шафран
  • 1 ч.л. горчица
  • половин лимон
  • 1 мини франзела
  • щипка захар
  • пресен кресон
  • сушена мащерка

Начин на приготвяне

1. Измиваме добре стръка праз лук и внимателно го срязваме по дължина на 2 части. Разделяме обвивката и бланшираме лентите за няколко секунди. Оставяме да се охладят и отцедят.

2. Нарязваме сьомгата на 12 хапки и овкусяваме със сол и пипер. Увиваме внимателно с бланшираните лентички праз лук.

3. Загряваме 500 мл вода в тенджерка и поставяме кошничка за готвене на пара. Задушаваме за около 8 мин.

4. Приготвяме сос от сметаната, майонезата, шафрана и горчицата. Овкусяваме го с малко лимонов сок, сол и щипка захар.

5. Нарязваме франзелата и приготвяме брускети, като ги намазваме с масло и поръсваме с малко сушена мащерка. Запичаме ги във фурната до златисто.

6. Сервираме в голяма чиния, като разпределяме хапките и поливаме със соса, украсяваме с пресния кресон.