Хляб с тиквени семки

Продукти

  • 210 мл. вода
  • 6 мл. олио слънчогледово
  • 4 г сол
  • 7 г прясна мая
  • 30 г тиквени семки
  • 120 г пшенично брашно тип 500
  • 80 г ръжено брашно
  • 100 г пълнозърнесто пшенично брашно тип Грахам

Време: 170 мин.
Ниво: професионално

Large hlyab s tikveni semki

Начин на приготвяне

  1. Смесваме различните видове брашна и солта в купа. В средата издълбаваме кладенче и в него поставяме останалите продукти с изключение на семките.
  2. Замесваме около 10-15 минути - докато се получи меко, еластично тесто.
  3. Накрая добавяме две трети от слънчогледовите семки. Размесваме. Оставяме да почине за 10 минути.
  4. След това оформяме хлебче в избрана форма. Правим няколко разреза по желание и оставяме да втасва за 1 час, докато удвои обема си.
  5. След като хлябът втаса, го напръскваме с вода, поръсваме го с останалите слънчогледови семки и печем на 200 градуса за 22-26 минути.
  6. Последните 5 минути може отново да напръскаме хляба с вода за получаване на по-дебела кора. Хлябът е готов когато при почукване звучи на кухо.

Съвет: При втасването трябва да се внимава, тъй като грахамът е по-слабо брашно и може лесно да превтаса и да спадне.

* "Хляб с тиквени семки" може да опитате в Пекарната "Булгар Двор"