Хрян с оцет

Продукти

  • 1 ч.л. сол
  • 200 мл оцет
  • 500 гр хрян

Начин на приготвяне

1. Почистваме корените на хряна и го настъргваме на ситно ренде.

2. Добавяме оцета и солта и разбъркваме добре. Разпределяме в малки бурканчета и слагаме в хладилник.

3. Настъргания хрян може да използваме към телешко варено, шкембе чорба и рибени супи.

Информация за състава на подправката хрян:

Апетитовъзбуждащо, жлъчегонно, подобряващо храносмилането, антиревматично, противомикробно, диуретично. Местното дразнещо действие на хряна се свързва с гликозида синигрин, който освобождава при хидролиза алилсинапено етерично масло. Това дразнещо рецепторите действие обуславя стимулирането на храносмилането, както и антиревматичния и диуретичния ефект. Експериментално е доказано, че свежите корени на хряна понижават нивото на глюкозата в кръвта и подобряват протичането на диабет. Наличието на антибиотика арморацин придава противомикробно действие на корените.