Хумус

Продукти

  • кимион
    на вкус
  • червен пипер
    лют , на вкус
  • сол
    на вкус
  • черен пипер
    на вкус
  • 0,5 лимон
    сок
  • 300 мл. зехтин
  • 80 г сусамов тахан
  • 200 г нахут
    сух
  • маслини
    за декорация

Начин на приготвяне

  1. Накисваме зърната нахут от предната вечер. На другия ден ги варим до омекване. 
  2. Изцеждаме водата и пасираме ядките в кухненски блендер. Добавяме сусамовия тахан, зехтина, лимоновия сок и подправкитe. Ако стане твърде гъсто, може да добавим малко вода.
  3. По желание, може да гарнираме с маслини и да поръсим с червен пипер. Хумусът е много вкусен и с арабски питки.