Продукти
-
черен пипер
-
червен пипер
-
1
кисела зелка
-
300
г
наденица
сурова
-
200
г
свински гърди
-
600
г
свинска плешка
-
4
листа
дафинов лист
-
1
кг
пилешко месо
(бутчета, филе)
- за сармичките:
-
100
г
ориз
-
2
моркова
-
100
г
гъби
-
2
глави
лук
-
200
г
кайма
-
червен пипер
-
черен пипер
-
чубрица
-
олио
Начин на приготвяне
- Задушаваме лука, гъбите, подправките и каймата. Добавяме ориза и малко вода, за да може ориза леко да поеме водата. Приготвяме сармичките със сместа.
- В голям глинен гювеч подреждаме продуктите, като на дъното слагаме ситно нарязано кисело зеле. Върху него редим свинското месо, суровата наденица, пилешкото, бекона и овкусяваме с подправките.
- Добавяме сармичките и още ситно нарязано кисело зеле. Покриваме с листа кисело зеле и доливаме 1-2 кафени чашки вода. Захлупваме гювеча с капак и го слагаме в студена фурна.
- Печем около 3-4 часа на слаб огън, около 180 градуса.
Съвет:
Ако глиненият съд ни позволява, редим месото и зелето на пластове. По желание, можем да добавим и цели сушени червени чушки, изчистени от семките. Не добавяме сол на ястието, заради киселото зеле.