Кифли с мармалад

Продукти

  • 4 ванилии
  • 1 лимон
    настъргана кора
  • 200 мл. масло
    разтопено
  • 1 кг. брашно
    или колкото поеме
  • мармалад
    по избор
  • 1 ч.ч. прясно мляко
    топло
  • 1 ч.ч. захар
  • 4 яйца
  • 1 кубче мая
    прясна

Начин на приготвяне

  1. Разбъркваме маята с 1 к.ч. вода, 1 ч.л. захар и малко брашно на каша. Оставяме я да утрои обема си.
  2. През това време разбиваме яйцата със захарта много добре.
  3. Прибавяме топлото прясно мляко, ванилията, лимоновата кора, втасалата мая и с част брашното забъркваме тесто - с консистенция като за кекс.
  4. Добре е  да го разбием в по-голяма купа, защото след това го оставяме на топло поне 1 час или докато удвои обема си.
  5. След като вече е втасало, му прибавяме разтопения маргарин и с още малко брашно замесваме меко тесто (което да не лепи по ръцете).
  6. Разделяме тестото на 3 топки и всяка разточваме на кора с дебелина около 3-4 мм.
  7. Нарязваме кората на дълги триъгълници (от центъра към краищата).
  8. Взимаме всяко тригъглниче и го дооформяме, ако има нужда - поразтегляме леко или изтъняваме, ако е по-дебело, и в единия му край (в основата) слагаме мармалад. 
  9. Навиваме триъгълничето от основата към върха, на кифличка.
  10. Готовите кифлички подреждаме в намазана с мазнина тава на разстояние една от друга, защото предстои да втасат.
  11. Оставяме ги на топличко да втасат (не прекалено обаче, защото при печенето още нарастват на обем и има опасност да се разлеят).
  12. След като са втасали, ги намазваме внимателно с разбит жълтък и по желание, ги поръсваме с кристална захар.
  13. Печем в предварително загрята умерена фурна (180 градуса), до зачервяване (около 35-40 минути).
  14. След това ги изваждаме от тавата веднага (иначе после ще е трудно да ги отлепим).