Начин на приготвяне
- Разбъркваме маята с 1 к.ч. вода, 1 ч.л. захар и малко брашно на каша. Оставяме я да утрои обема си.
- През това време разбиваме яйцата със захарта много добре.
- Прибавяме топлото прясно мляко, ванилията, лимоновата кора, втасалата мая и с част брашното забъркваме тесто - с консистенция като за кекс.
- Добре е да го разбием в по-голяма купа, защото след това го оставяме на топло поне 1 час или докато удвои обема си.
- След като вече е втасало, му прибавяме разтопения маргарин и с още малко брашно замесваме меко тесто (което да не лепи по ръцете).
- Разделяме тестото на 3 топки и всяка разточваме на кора с дебелина около 3-4 мм.
- Нарязваме кората на дълги триъгълници (от центъра към краищата).
- Взимаме всяко тригъглниче и го дооформяме, ако има нужда - поразтегляме леко или изтъняваме, ако е по-дебело, и в единия му край (в основата) слагаме мармалад.
- Навиваме триъгълничето от основата към върха, на кифличка.
- Готовите кифлички подреждаме в намазана с мазнина тава на разстояние една от друга, защото предстои да втасат.
- Оставяме ги на топличко да втасат (не прекалено обаче, защото при печенето още нарастват на обем и има опасност да се разлеят).
- След като са втасали, ги намазваме внимателно с разбит жълтък и по желание, ги поръсваме с кристална захар.
- Печем в предварително загрята умерена фурна (180 градуса), до зачервяване (около 35-40 минути).
- След това ги изваждаме от тавата веднага (иначе после ще е трудно да ги отлепим).
|