Продукти
-
2
кочана
царевица
-
1
пак.
бензоат
(купува се от аптеките)
-
2,5
кг.
морска сол
-
60
кг.
бяло зеле
-
2
глави
лук
-
2
пръчки
хрян
-
1
червена зелка
малка
Начин на приготвяне
- Почистваме външните листа на зелето и го измиваме. Срязваме кочана накръст.
- Смесваме солта с бензоата и започваме да редим зелките в бидона с кочаните нагоре.
- Слагаме един ред зелки, поръсваме със солта, слагаме и нарязания на парчета по дължината хрян. Така редуваме докато напълним бидона.
- Оставяме зелето да преседи така 2-3 дни и след това допълваме бидона с вода. Слагаме царевицата, главите стар лук, измити с люспите и малката глава червено зеле. Притискаме с малка дъсчица и затискаме отгоре с гранитен камък.
- Поставяме бидона в прохладно помещение и претакваме всеки ден в продължение на 1 месец.
* Продуктите са за 100 л бидон.