Продукти
- за плънката:
-
60
г
краве сирене
-
60
г
сирене "пармезан"
-
2
моркова
-
2
скилидки
чесън
-
500
г
броколи
-
60
г
топено пушено сирене
-
60
г
синьо сирене
-
200
мл.
сметана
готварска
-
100
мл.
прясно мляко
-
4
яйца
-
1
щипка
естрагон
-
сол
на вкус
-
черен пипер
на вкус
- за тестото:
-
2
яйце
-
60
г
орехи
-
150
г
масло
-
250
г
брашно
-
сол
на вкус
Начин на приготвяне
- В голяма купа смесваме продуктите за тестото, без орехите, и ги намачкваме с ръце, докато се получат трохи. Нарязваме и добавяме орехите.
- Замесваме гладко маслено тесто, което завиваме в прозрачно (стреч) фолио и оставяме в хладилник за 20 минути, да стегне.
- След това го разточваме върху фолио и го разстиламе във формата, в която ще го печем. Ако тестото междувременно омекне, е добре да го сложим отново в хладилник за кратко.
- Печем в загрята на 190 градуса фурна за 10 минути, покрито с пергаментова хартия.
- Почистваме и разделяме броколите на розички, и ги бланшираме в кипяща вода със сол за 3–4 минути, след което ги слагаме за секунда в ледена вода и ги отцеждаме.
- Морковите и сирената настъргваме, а чесънът се стриваме на паста.
- В купа разбиваме яйцата, заедно със сметаната, млякото, естрагона, сол и пипер на вкус, и към тях прибавяме сместа със сирената.
- Готовият блат изваждаме от фурната и оставяме да се охлади.
- След това изсипваме плънката, а отгоре разпределяме розичките броколи.
- Печем в загрята на 180 градуса фурна, за около 45–50 минути