Продукти
-
риган
-
пипер
-
сол
-
30
г
разтопено масло
-
1
глава ситно нарязан
лук
-
100
г
моцарела
-
150
мл
сметана за готвене
-
150
мл
прясно мляко
-
200
г
нахут
-
2
яйца
-
чери домати (суител, бамано и др.)
- За тестото:
-
¼ чаена лъжичка
сол
-
85
г
масло
-
45
мл студена
вода
-
170
г
брашно
Начин на приготвяне
1. В голяма купа смесваме брашното и солта. Нарязваме маслото на парченца и омесваме добре с брашното, а може и с помощта на миксер или блендер, докато получим смес, в която маслото е на топчета с размер на грах. Постепенно добавяме водата, като размесваме сместа с шпатула. Добавяме още малко вода, ако е необходимо, но само по супена лъжица наведнъж, не повече – тестото трябва да бъде достатъчно твърдо, че да запазва формата си при стискане между пръстите ви. Оформяме на топка, завиваме с фолио и оставяме в хладилника за 30 минути. Върху набрашнена повърхност или между два листа хартия за печене разточваме тестото до дебелина 3-4 мм. Количеството е достатъчно за форма с диаметър 23-25 см.
2. Намазваме с масло формата за киш и покриваме дъното с тестото. Отстраняваме излишното, което остава извън ръба.
3. Надупчваме повърхността с вилица, за да не се издува по време на печене. Поставя,е хартия за печене отгоре и слагаме отгоре нахута като тежест. Печем за 10-12 минути на 200° C.
4. Докато печем основата, нарязваме на ситно лука. Разбиваме млякото, като добавяме и сметаната, яйцата и нарязаната на малки парченца моцарела. Прибавяме лука, солта и подправките.
5. След като изпечем основата, изваждаме от фурната, добавяме кремообразната смес и поставяме отгоре чери доматите, разрязани на половинки. Поставяме ги равномерно по повърхността на киша.
6. Връщаме киша във фурната и печем за около 30 минути или докато клечка за зъби излезе чиста от киша. Оставяме малко да се охлади и сервираме топъл или пък изчакакваме да изстине напълно.