Киш с чери домати

Продукти

  • риган
  • пипер
  • сол
  • 30 г разтопено масло
  • 1 глава ситно нарязан лук
  • 100 г моцарела
  • 150 мл сметана за готвене
  • 150 мл прясно мляко
  • 200 г нахут
  • 2 яйца
  • чери домати (суител, бамано и др.)
  • За тестото:
  • ¼ чаена лъжичка сол
  • 85 г масло
  • 45 мл студена вода
  • 170 г брашно

Време: 40
Ниво: лесно

Large kish s cheri domati

Начин на приготвяне

1. В голяма купа смесваме брашното и солта. Нарязваме маслото на парченца и омесваме добре с брашното, а може и с помощта на миксер или блендер, докато получим смес, в която маслото е на топчета с размер на грах. Постепенно добавяме водата, като размесваме сместа с шпатула. Добавяме още малко вода, ако е необходимо, но само по супена лъжица наведнъж, не повече – тестото трябва да бъде достатъчно твърдо, че да запазва формата си при стискане между пръстите ви. Оформяме на топка, завиваме с фолио и оставяме в хладилника за 30 минути. Върху набрашнена повърхност или между два листа хартия за печене разточваме тестото до дебелина 3-4 мм. Количеството е достатъчно за форма с диаметър 23-25 см.

2. Намазваме с масло формата за киш и покриваме дъното с тестото. Отстраняваме излишното, което остава извън ръба.

3. Надупчваме повърхността с вилица, за да не се издува по време на печене. Поставя,е хартия за печене отгоре и слагаме отгоре нахута като тежест. Печем за 10-12 минути на 200° C.

4. Докато печем основата, нарязваме на ситно лука. Разбиваме млякото, като добавяме и сметаната, яйцата и нарязаната на малки парченца моцарела. Прибавяме лука, солта и подправките.

5. След като изпечем основата, изваждаме от фурната, добавяме кремообразната смес и поставяме отгоре чери доматите, разрязани на половинки. Поставяме ги равномерно по повърхността на киша.

6. Връщаме киша във фурната и печем за около 30 минути или докато клечка за зъби излезе чиста от киша. Оставяме малко да се охлади и сервираме топъл или пък изчакакваме да изстине напълно.