Козунак плитка

Продукти

  • 6 яйца
    и 1 жълтък за намазване
  • 1 шепа стафиди
  • 1 ванилия
  • 300 г захар
  • 250 мл. олио
  • 1 кубче мая
  • 1 кг. брашно
  • 250 мл. прясно мляко

Начин на приготвяне

  1. Към пресятото брашно прибавяме прясното мляко с разтворено в него 1/2 кубче мая. 
  2. Добавяме и олиото, като част от него оставяме за месенето, стафидите, ванилията и захарта.
  3. Месим дълго и енергично. 
  4. Добавяме шепа брашно с яйцата, останалата мая и смесваме двете теста, като ги поливаме с малко олио. 
  5. Месим дълго и енергично, като от време на време удряме тестото в масата (общо 100 пъти). 
  6. Оставяме го да втаса на топло за 1 час и 30 минути. 
  7. Замесваме го отново и го мажем с олио. 
  8. Разделяме го на 3 части, които сплитаме на плитка. 
  9. Оставяме го отново да втаса, мажем го с жълтък и го поръсваме със захар. 
  10. Печем козунакът първоначално в силно загрята на 220 градуса фурна за 10 минути, след това - на 160 градуса, до пълно изпичане.