Продукти
-
50
г
бадеми
филирани
-
5
яйца
и 1 жълтък за намазване
-
80
мл.
олио
-
80
г
масло
-
250
г
захар
-
50
г
мая
-
1
ч.л.
сол
-
1
кг.
брашно
бяло
-
250
мл.
прясно мляко
-
1
ванилия
Начин на приготвяне
- Разбиваме маята с малко брашно и прясно мляко. Оставяме я около 20 минути, за да набухне.
- Затопляме леко всички други продукти и ги смесваме с маята.
- Месим продължително време до момента, в който тестото започне да се отлепва от съда. "Бием" го 100 пъти в масата и го оставяме да втасва за 60 минути, не повече.
- След това, оформяме тестото като козунак в предпочитаната форма, намазваме го с жълтък и го поръсваме с бадемите.
- Печем козунака в предварително загрята фурна, на 220 градуса за около 20-30 минути.