Козунак със сушени боровинки и орехи

Продукти

  • 1 с.л. олио
  • 1 кг бяло брашно
  • орехови ядки за поръсване
  • захар с есенция ром за поръсване
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • кора на настърган лимон
  • 100 гр сушени боровинки
  • 350 гр захар
  • 2 с.л. свинска мас
  • 150 гр масло
  • 6 яйца
  • 1 жълтък
  • 2 пак. суха мая

Време: 100 мин.
Ниво: лесно

Large kozunak sas susheni borovinki

Начин на приготвяне

1. Пресяваме брашното. Добавяме щипка сол, разбитите със захарта яйца, сухата мая, леко затопленото мляко и разтопеното масло.

2. Омесваме меко тесто за около 6-8 мин, месим го енергично. Добавяме мас при месенето и удряме тестото в масата. Оставяме да втаса за около час в затоплена стая, покрито с чиста кърпа.

3. След като тестото удвои обема си, размесваме, добавяме лимоновата кора и боровинките, отново размесваме  и го разделяме на две. Режем всяка топка на 3 части и оформяме фитили.

4. Плетем плитка, като я слагаме в продълговата форма за печене, която сме намаслили и поръсили с брашно. Оставяме да втаса отново, около 30 мин. Намазваме с разбития с олио жълтък, поръсваме със захарта и орехите и печем на 180 градуса около 40 мин.

5. Вадим и оставяме да изстине върху решетка.