Продукти
-
1
яйце
на стайна температура и едно за намазване
-
1
ч.л.
сол
-
65
г
масло
-
65
г
захар
(може да сложим и малко повече, ако го обичаме по-сладък)
-
20
г
мая
-
200
г
прясно мляко
-
375
г
брашно
Начин на приготвяне
- Разтваряме маята в 4 с.л. затоплено мляко. В купа пресяваме брашното, смесваме го със захарта и солта и правим кладенец в средата. В него наливаме млякото, добавяме яйцето и маята.
- Месим сместа, докато започне да се отлепя от стените на купата. Покриваме с кърпа и слагаме тестото на топло за 1 час. То трябва да стане двойно.
- След това отново омесваме тестото, оформяме го като козунак в предпочитаната форма и го слагаме в тавичка, в която ще го печем. След това отново го покривамес кърпа и го оставяме на топло за 1 час. Като мине 1 час го намазваме с разбито яйце и го слагаме във фурната.
- Печем козунака на 200 градуса, около 35 минути.