Козунак

Продукти

  • 1 яйце на стайна температура и едно за намазване
  • 1 ч.л. сол
  • 65 г масло
  • 65 г захар (може да сложим и малко повече, ако го обичаме по-сладък)
  • 20 г мая
  • 200 г прясно мляко
  • 375 г брашно

Време: 120 мин.
Ниво: трудно

Large kozunak

Начин на приготвяне

  1. Разтваряме маята в 4 с.л. затоплено мляко. В купа пресяваме брашното, смесваме го със захарта и солта и правим кладенец в средата. В него наливаме млякото, добавяме яйцето и маята. 
  2. Месим сместа, докато започне да се отлепя от стените на купата. Покриваме с кърпа и слагаме тестото на топло за 1 час. То трябва да стане двойно.
  3. След това отново омесваме тестото, оформяме го като козунак в предпочитаната форма и го слагаме в тавичка, в която ще го печем. След това отново го покривамес кърпа и го оставяме на топло за 1 час. Като мине 1 час го намазваме с разбито яйце и го слагаме във фурната. 
  4. Печем козунака на 200 градуса, около 35 минути.