Продукти
-
50
гр захаросани
портокалови кори
-
50
гр захаросани
череши
-
50
гр филирани
бадеми
-
140
гр
стафиди
-
50
гр
шамфастък
-
1
пак
бакпулвер
-
170
гр заквасена
сметана
-
75
гр смлени
бадеми
-
200
гр
брашно
-
1
пак
ванилия
-
1
пак
бадемова есенция
-
3
яйца
-
250
гр
кафява захар
-
175
гр
масло
- За декорацията
-
250
гр
марципан
-
350
гр
пудра захар
-
10
бр захаросани
череши
-
зелен брокат
-
зелен
фондан
Начин на приготвяне
1. Разбиваме маслото и захарта, добавяме захарта, брашното, ванилията и бадемовата есенция. Добавяме смлените бадеми, сметаната и бакпулвера.
2. Добавяме ядките, стафидите, черешите и портокаловите кори. Прехвърляме в намазнена и набрашнена кексова форма. Печем на 180 градуса около 50 мин.
3. Поставяме сладкиша на решетка, за да изстине добре. Разточваме марципана на дълъг фитил и го слагаме отгоре като пръстен и слепваме добре краищата. Смесваме пудрата захар с малко вода, докато получим гъста, но леко течна глазура. Поливаме сладкиша.
4. По желание оформяме от зеления фондан листенца на зеленика, поръсваме със зелен брокат и украсяваме със захаросаните череши, така че да го оформим като Коледен венец.