Продукти
-
1
ч.ч.
боб
-
0,5
ч.ч.
леща
-
1
морков
-
1
глава
лук
-
8
скилидки
чесън
-
0,5
глава
целина
-
1
домат
или 2 с.л. доматено пюре
-
1
ч.л.
червен пипер
-
сол
на вкус
-
40
мл.
олио
Начин на приготвяне
- Почистваме, измиваме и накисваме лещата и боба в студена вода за около час-два. (Може да ги залеем с вода от предната вечер).
- Изхвърляме водата, в която са били лещата и боба, и добавяме 2-3 ч.ч. студена вода. Варим без сол, защото, ако добавим сол още в началото това ще забави варенето. Варим лещата и боба, докато станат полусварени.
- В около половин чаена чаша гореща мазнина, запържваме ситно нарязаните зеленчуци (без чесъна), докато поомекнат след което добавяме една чаена лъжица червен пипер.
- След това добавяме тази запръжка към лещата и боба, добавяме чесъна, домата и сол на вкус, разбъркваме добре и оставяме да ври до пълно сваряване. Пасираме.
- Супата поднасяме гореща.