Крем супа от грах с яйце

Продукти

  • 80 г оцет
    ябълков
  • 5 яйца
  • 100 мл. сметана
    течна
  • 15 мл. балсамов оцет
    редукция
  • 2 г морска сол
  • 800 мл. вода
  • 1 щипка червен пипер
  • 600 г грах
    замразен
  • 1 щипка сол
  • 1 ч.л. зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук

Начин на приготвяне

  1. Нарязваме лука и чесъна на едро. В дебелостенна тенджера загряваме зехтина и слагаме лука да се позапържи с малко сол, добавяме чесъна, а след това и граха. Посоляваме с морската сол, добавяме щипката пипер и заливаме с водата. Оставяме да ври на силен огън 5 минути. Махаме от огъня и добавяме сметаната, отново оставяме да заври, след което смиламе в белндер или с миксер. Прецеждаме през сито за да отстраним ципите на граха. Опитваме на вкус, и ако е нужно може да добавим още сол. Разливаме супата в чинии.
  2. Оставяме да заври голямо количество вода с оцета. Водата не трябва да ври силно. Счупваме едно яйце в черпак и внимателно го хлъзгаме в леко врящата вода. След минута изваждаме яйцето с решетъчна лъжица и го поставяме внимателно върху супата в първата чиния. Срязваме яйцето през средата за да се разлее красиво върху супата. Повтаряме действието със следващите яйца. 
  3. По желание, може да украсим всяка чиния с малко червен пипер и редукцията от балсамов оцет.