Начин на приготвяне
- Нарязваме лука и чесъна на едро. В дебелостенна тенджера загряваме зехтина и слагаме лука да се позапържи с малко сол, добавяме чесъна, а след това и граха. Посоляваме с морската сол, добавяме щипката пипер и заливаме с водата. Оставяме да ври на силен огън 5 минути. Махаме от огъня и добавяме сметаната, отново оставяме да заври, след което смиламе в белндер или с миксер. Прецеждаме през сито за да отстраним ципите на граха. Опитваме на вкус, и ако е нужно може да добавим още сол. Разливаме супата в чинии.
- Оставяме да заври голямо количество вода с оцета. Водата не трябва да ври силно. Счупваме едно яйце в черпак и внимателно го хлъзгаме в леко врящата вода. След минута изваждаме яйцето с решетъчна лъжица и го поставяме внимателно върху супата в първата чиния. Срязваме яйцето през средата за да се разлее красиво върху супата. Повтаряме действието със следващите яйца.
- По желание, може да украсим всяка чиния с малко червен пипер и редукцията от балсамов оцет.
|