Крем супа от коприва

Продукти

  • 20 г масло
  • 1 ч.л. сол
  • 3 яйца
  • 250 г сирене
  • 500 мл. прясно мляко
  • 1 морков
  • 1 глава лук
  • 500 г коприва

Време: 35 мин.
Ниво: лесно

Large krem supa ot kopriva

Начин на приготвяне

  1. Измиваме копривата. Нарязваме на ситно лука и моркова. Слагаме ги в тенджера, с около литър вода, и оставяме да се сварят за около 10-15 минути.
  2. След това отцеждаме водата от копривата, като отцедената вода я запазваме, защото после ще я добавим към супата.
  3. Добавяме сиренето към копривената смес и пасираме с пасатор. 
  4. В отделен съд разбиваме трите яйца, после добавяме половин литър прясно мляко и пак разбъркваме. Тази смес добавяме към пасираната коприва при постоянно бъркане.
  5. Връщаме тенджерата върху котлона, за да може яйцата и млякото да минат през топлинна обработка. Бъркаме бавно и постоянно. 
  6. Ако супата е станала прекалено гъста, добавяме от отцедения сок от коприва докато гъстота на супата ни хареса. Накрая прибавяме  маслото.
  7. Сервираме с крутони или сухарчета.