Крем супа с червена леща

Продукти

  • джоджен
  • черен пипер
  • сладък червен пипер
  • лют червен пипер
  • 2 с.л. зехтин
  • 200 г доматено пюре или доматени салца
  • 1 глава лук
  • 40 г масло
  • 1 скилидка чесън
  • 250 г червена леща

Време: 80 мин.
Ниво: средно

Large krem supa s chervena leshta

Начин на приготвяне

  1. Слагаме лещата в студена вода да ври за около 40-50 минути (да се разври), като количеството вода е около 4 пръста над лещата. 
  2. В тиган слагаме 20 грама от маслото запържваме нарязаният лук, докато стане като “стъкло” и го изсипваме в лещата. 
  3. Тъй като супата доста се е сгъстила, доливаме вода по преценка, в зависимост колко гъста искаме да бъде, по принцип около 2-3 ч.ч. вода. 
  4. Прибавяме чесъна, нарязан на ситно и джоджена. 
  5. В същия тиган правим запръжка от останалите 20 грама масло, една щипка сладък и лютив пипер, след като се запържи леко изсипваме салцата или доматите и прибавяме към супата. Пасираме. 
  6. Добавяме черния пипер. 
  7. Супата сервираме гореща, по желание гарнирана със ситно нарязан зелен лук или люта чушка и малко зехтин.