Кюфтета с бял сос

Продукти

  • брашно
    за овалване на кюфтетата
  • 1 бульон
    зеленчуков
  • чубрица
    на вкус
  • черен пипер
    на вкус
  • 2 яйца
  • 4 стръка магданоз
  • 2 глави лук
  • 150 г ориз
  • 550 г кайма
    смес
  • за соса:
  • 60 г масло
  • 4 с.л. брашно
  • 4 яйца
  • 600 г кисело мляко

Начин на приготвяне

  1. Омесваме каймата със ситно нарязания лук и магданоз, добавяме чубрицата, ориза и яйцата. 
  2. В тенджера с вряща вода пускаме бульона и едно по едно оформените кюфтета, който предварително сме оваляли в брашно. 
  3. Варим докато оризът набъбне. 
  4. В дълбок тиган загряваме маслото и в него изсипваме предварително смесените яйца, брашно и кисело мляко. 
  5. Бъркаме на слаб огън, докато сместа се посгъсти, след което добавяме 1 с.л. от бульона, в който сме варили кюфтетата, и бъркаме непрекъснато. Трябва да се получи гъст сос. 
  6. По желание, може да сервираме кюфтенцата върху подложка от сварен ориз, поляти със соса.