Кюнефе
Продукти
-
80
г
кадаиф
суров
-
200
г
моцарела
-
5
ч.л.
масло
-
10
мл.
фреш от лимон
-
30
г
шам-фъстък
суров, натрошен
-
за сиропа:
-
1
ч.ч.
захар
-
1
ч.ч.
вода
Начин на приготвяне
- Отваряме кадаифа и го разделяме на две равни несплетени части.
- Приготвяме сиропа, като слагаме водата и захарта в тенджерка и го варим около 8-10 минути.
- Оставяме да се охлади и добавяме фреша от лимон. Разбъркваме и оставяме настрана.
- Обилно намасляваме с масло тиган и слагаме едната част от кадаифа на дъното му. Притискаме силно с пръсти, за да слегне добре.
- Отгоре добавяме моцарелата на малки топки, равномерно и навсякъде. Притискаме и нея хубаво, и отгоре поставяме останалата част от кадаифа. Отново пристискаме добре.
- Слагаме тигана на котлона и го оставяме за няколко секунди, докато се запече леко. Изсипваме го в голяма чиния, отново намасляваме тигана и върщаме кюнефето да се запече и от другата страна, по същия начин.
- Така приготвеното кюнефе, заливаме докато е още горещо с изстудения сироп.
- Поръсваме отгоре с натрошен шам-фъстък.
- По желание, гарнираме с малко заквасена сметана или сладолед.