Лаврак в сол с паеля с морски дарове

Продукти

  • 2 с.л. магданоз
  • 3 стръка пресен лук
  • 150 г черни миди
  • 100 г скариди (изчистени и без глави)
  • 100 г зелен фасул
  • 100 г ориз Басмати
  • 1 кг. морска сол
  • 1 бр. лаврак (около 500 г)
  • 100 г пилешко филе
  • 100 г октопод (сварен или маринован)
  • 2 г куркума
  • 30 мл перно
  • 100 г масло

Време: 70 мин.
Ниво: професионално

Large lavrak v sol s paelya s morski darove

Начин на приготвяне

  1. Измиваме, изчистваме и подсушаваме лаврака. Сваряваме ориза в подсолена вода. 
  2. В тавичка слагаме лаврака и заравяме с морската сол. Печем във фурна на 200 градуса за 25 минути. 
  3. В дълбок тиган запържваме в половината масло бялата част от лука заедно с пилешкото филе, скаридите, мидите и октопода. Фламбираме с перното и слагаме сварения ориз. Добавяме зеления фасул и готвим от 3 до 5 минути. Накрая добавяме остатъка от маслото, куркумата, зелената част от лука и магданоза. 
  4. Готвим още 2-3 минути до постигане на кремообразна консистенция на ориза. 
  5. Разравяме рибата от солта и обезкостяваме. В голяма чиния подреждаме филетата. Встрани от рибата поставяме паелята.