Лазаня с аспержи

Продукти

  • 8 кори за лазаня , готови
  • 120 г сушени домати , отцедени
  • 1 ч.ч. босилек , пресен
  • 0,5 ч.ч. пармезан , настърган и още около 1 чаша за поръсваме
  • 100 г бекон панчета
  • 1 глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 3 връзки аспержи
  • 400 г сирене "рикота"
  • 2 ч.ч. сирене "моцарела" , нарязано на парченца
  • 2 с.л. масло
  • зехтин
  • черен пипер
  • сол

Време: 50 мин.
Ниво: средно

Large lazanya s asperzhi

Начин на приготвяне

  1. Сварете корите за лазанята във вряща подсолена вода, в която сте добавили и 1 ч.л. зехтин. Отцедете корите. През това време в кухненски робот или блендер добавете сушените домати и босилека. Пуснете уреда, докато съставките се смесят. 
  2. Прехвърлете в малка купа и разбъркайте с ½ чаша пармезан. Осатвете настрана. 
  3. В  голям тиган запържете нарязания бекон панчета, докато стане хрупкав. Извадете от тигана и добавете зехтин, нарязания на кубчета лук и накълцания чесън. Гответе около 4 минути. Добавете предварително почистените и нарязани на парчета аспержи и гответе около 4 минути, докато омекнат. 
  4. Прехвърлете сместа в голяма купа. Добавете рикотата, сол, черен пипер на вкус и разбъркайте. Загрейте фурната на 180 градуса. 
  5. В тава за печене поставяете две кори за лазаня и поръсете малко от сместа със сушени домати. Поставете няколко кори за лазаня и отгоре сипете половината от сместа с аспержи. След това добавете малко моцарела и малко от останалата 3/4 чаша пармезан. Продължете по същия начин с още един слой. Накрая завършете с трети слой кори лазаня, а отгоре поръсете с моцарела и пармезан. Най-отгоре поставете парченца масло. 
  6. Печете около 30-35 минути.