Продукти
-
сол
на вкус
-
черен пипер
на вкус
-
200
г
кашкавал
, настърган
-
200
г
домати
от консерва, смлени
-
1
глава
лук
-
250
г
кайма
-
400
г
пене
- За соса Бешамел:
-
5
с.л.
олио
-
5
с.л.
брашно
-
600
мл.
прясно мляко
Начин на приготвяне
- Нарязваме лука на ситно и заедно със соса от доматите го задушаваме леко. Добавяме каймата и разбъркваме хубаво, подправяме със сол и черен пипер на вкус, и оставяме да се сгъсти.
- В друг съд приготвяме сосът "Бешамел" - слагаме олиото да се сгорещи и в него запържваме брашното до зачервяване, и добавяме млякото, като бъркаме непрекъснато (за да не стане на бучки). Бъркаме сосът, докато се сгъсти и стане хомогенен, подправяме го с малко сол и черен пипер на вкус, и го сваляме от огъня.
- Пенето сваряваме до полуготовност и смесваме с каймата. Разбъркваме добре и постваяме в тава, "подравняваме" макаронената смес и отгоре покриваме със соса "Бешамел". Поръсваме обилно с настъргания кашкавал и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 30-40 минути.