Продукти
-
1
глава
лук
-
1
морков
-
600
г
кайма
телешка
-
10
кори
лазаня
-
100
мл
бяло вино
-
400
г
моцарела
-
250
г
кашкавал
-
200
г
пармезан
-
сол
на вкус
-
черен пипер
на вкус
-
риган
на вкус
-
1
пръчка
канела
-
2
розови домата
средно големи
-
6
с.л.
зехтин
- За соса "Бешамел":
-
5
с.л.
брашно
-
700
мл.
прясно мляко
-
индийско орехче
-
100
г
масло
разтопено
-
2
розови домата
средно големи
Начин на приготвяне
- Задушаваме настърганите морков и лук в зехтина с малко вода. Добавяме подправките и каймата. Задушаваме около 10 минути. Добавяме виното и отваряме капака, докато се изпари. Добавяме пръчката канела да поври около 5 минути и я изваждаме. Добавяме обелените и нарязаните на малки кубчета домати.
- Приготвяме соса "Бешамел" като запържваме брашното с масло докато порозовяване. Добавяме горещото мляко и бъркаме, докато получим хомогенна смес. Добавяме малко настъргана кора на индийско орехче.
- Приготвяме тавичката за печене на лазанята, като я намазваме с малко масло. Слагаме от соса "Бешамел" на дъното и нареждаме корите. Върху тях изсипваме каймата, соса "Бешамел", нарязаната на кръгчета моцарела, настърган кашкавал и пармезан. Така редуваме докато не покрием с кори най-горния пласт. Отгоре завършваме със сос "Бешамел", моцарела, кашкавал и пармезан, и нарязани на кръгчета обелени домати.
- Печем в предварително загрята на около 180-200 градуса фурна, 30-40 минути.
- Сервираме ястието топло с пресен босилек.