Начин на приготвяне
- Първо разбиваме яйцата със захарта и олиото. (Може да направим това на ръка с вилица, или тел, а може да ги разбием и с кухненски робот или миксер, за да стане по-бързо). Последователно добавяме брашното (което е добре да пресеем предварително), ванилията, бакпулвера и содата, като бъркаме непрекъснато, накрая и настърганите ябълки, като отново разбъркваме.
- Изсипваме сместта за кекса във формата за печене, която предварително сме намазали с олио. (В противен случай, след като се изпече кексът няма да може да се отдели цял от формата, в която е изпечен и ще остане по нея. Намазваме добре цялата формата за кекс, като използваме много малко мазнина. Всички тези указания обаче са излишни, ако ползваме силиконова форма за кекс, защото по нея кексът не залепва, дори и да не е намазана).
- След като изсипем сместа във формата, печем кексa в предварително загрята на 200 градуса фурна, до готовност (около 40 минути) - той трябва да придобие златист цвят, но за да сме сигурни, че е готов проверяваме (без да го вадим от фурната), като го бучнем с клечка за зъби. Вадим го от фурната, когато по клечката не остава нищо.
- Изчакваме да изстине и чак тогава обръщаме формата.
- По желание, преди сервиране може да поръсим кекса с пудра захар.
|