Либийски сладкиш

Продукти

  • 1 яйце
  • 1 ч.ч. захар
  • 125 г масло
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1 бакпулвер
  • 2 ч.ч. брашно
  • 1 ч.ч. орехи , счукани
  • за сиропа:
  • 500 мл вода или компот, с вкус по избор
  • 500 г захар
  • 0,5 лимон , на сок

Време: 60 мин.
Ниво: лесно

Large libiyski sladkish

Начин на приготвяне

  1. В дълбока купа смесваме яйцето, захарта, млякото и разтопеното масло.
  2. Разбъркваме добре.
  3. След това добавяме брашното, бакпулвера и счуканите орехи. Разбъркваме добре, до получаването на хомогенна смес.
  4. Изсипваме тестото в намазнена и набрашнена тавичка и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 45-50 минути.
  5. След като се изпече го оставяме да изстине.
  6. За сиропа: Загряваме сместа на котлона докато заври и след това сиропираме вече изстиналия сладкиш.
  7. Когато сладкишът изстине, го нарязваме на ромбчета и го сиропираме. Оставяме да попие поне 4-5 часа и сервираме.