Мъфини с шампанско

Продукти

  • 8 белтъка
  • 2 ампули ванилия
  • 1 ч.ч. шампанско
    , качествено
  • 1 ч.л. сол
  • 1 пак. бакпулвер
  • 10 с.л. натурално какао
    на прах
  • 2,5 ч.ч. брашно
  • 1 пак. масло
    250 г на стайна температура
  • 2 ч.ч. пудра захар
  • 1 ч.ч. шоколадов чипс
    или начупен на дребни парченца шоколад

Начин на приготвяне

  1. В голяма купа разбиваме с миксер маслото, докато побелее.
  2. Добавяме пудрата захар и продължаваме да разбиваме, докато се получи пухкава смес.
  3. В отделна купа пресяваме заедно брашното, какаото, солта и бакпулвера.
  4. Добавяме на 3-4 пъти смесените сухи съставки към маслената смес като редуваме с шампанско.
  5. Добавяме ванилията.
  6. В отделна купа разбиваме на твърд сняг белтъците.
  7. Добавяме внимателно към тестото и разбиваме леко докато сместа се хомогенизира.
  8. Добавяме и шоколадовия чипс. Разбъркваме внимателно.
  9. Сместа е за двойна доза (24 броя). Затова я разделяме на 2.
  10. Изсипваме в намаслени форми за мъфини и печем в предварително загрята на 160 градуса фурна, около 25-30 минути.
  11. Изваждаме от фурната и оставяме да изстинат напълно.
  12. Печем аналогично и втората част или, ако имаме 2 еднакви форми, ги печем едновременно.