Продукти
-
2
с.л.
масло
-
0,5
ч.л.
сол
-
1
връзка
пресен лук
-
500
г
макарони
- за соса:
-
0,5
ч.л.
сол
-
2
жълтъка
-
2
ч.ч.
прясно мляко
-
2
с.л.
брашно
-
30
г
краве масло
Начин на приготвяне
- Сваряваме макароните в посолена вода. Задушаваме лука в маслото.
- За соса: слагаме кравето масло в загрят тиган да се разтопи. Разтваряме брашното в 150 мл. хладка вода, да стане на каша. Отново разбъркваме. Когато маслото се разтопи добавяме брашнената каша, като бъркаме непрекъснато. За малко оттегляме тигана от огъня. Наливаме прясното мляко и отново връщаме съда на котлона. Бъркаме непрекъснато с дървена лъжица или шпатула. Трябва да се получи гладък и леко гъст сос. След като "Бешамелът" стане готов, го сваляме от огъня. Поръсваме го със сол и добавяме двата жълтъка. Бъркаме с лъжицата докато се получи еднородна смес.
- Слагаме макароните в голяма купа. Към тях добавяме задушеният лук и соса "Бешамел". По желание поръсваме с малко черен пипер.
- Разбъркваме добре и сервираме докато са топли.