Миди с чили сос

Продукти

  • за хрупкавата коричка:
  • 40 г пармезан
    настърган
  • 80 г галета
    домашна
  • 2 с.л. магданоз
    нарязан
  • зехтин
    за напръскване
  • за чили соса:
  • 1 ч.л. мащерка
    ситно нарязана прясна
  • 120 г домати
    от консерва, белени, на кубчета
  • 60 мл. коняк
  • 60 мл. бяло вино
  • 24 миди
    изчистени и измити
  • 0,4 ч.л. червен пипер
  • 1 чушка
    малка люта, почистена и ситно нарязана
  • 2 скилидки чесън
  • 0,5 глава червен лук
    ситно нарязана
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. захар

Начин на приготвяне

  1. Загряваме зехтина и запържваме лука, докато омекне и стане златист. Добавяме чесъна, лютата чушка и червения пипер, готвим около 30 секунди.Увеличаваме огъня и добавяме мидите, виното, коняка и голяма щипка сол. Разбъркваме, слагаме капак и готвим 3-4 минути или докато мидите се отворят. Изхвърляме неотворените. Отделяме мидите да изстиват.
  2. Към получената течност от мидите добавяме доматите, мащерката, захарта и 100 мл. вода. Завираме и сгъстяваме до получаване на много гъст сос.
  3. Ядките на мидите се отделят и се накълцват, след което се смесват с горещия сос.
  4. От черупките отделяме 24 по-големи, изчистваме ги от остатъка от мускул и ги измиваме и подсушаваме.
  5. Пълним приготвените черупки с готовата топла смес и нареждаме в тавичка. Нагряваме тостер с горно запичане (Саламандър) на висока температура.Смесваме сиренето, галетата и магданоза, поръсваме със сухата смес, напръскваме със зехтин и запичаме до златисто. Сервираме веднага.