Продукти
-
за хрупкавата коричка:
-
40
г
пармезан
настърган
-
80
г
галета
домашна
-
2
с.л.
магданоз
нарязан
-
зехтин
за напръскване
-
за чили соса:
-
1
ч.л.
мащерка
ситно нарязана прясна
-
120
г
домати
от консерва, белени, на кубчета
-
60
мл.
коняк
-
60
мл.
бяло вино
-
24
миди
изчистени и измити
-
0,4
ч.л.
червен пипер
-
1
чушка
малка люта, почистена и ситно нарязана
-
2
скилидки
чесън
-
0,5
глава
червен лук
ситно нарязана
-
2
с.л.
зехтин
-
1
ч.л.
захар
|
Време: 40 мин.
Ниво: лесно
|
Начин на приготвяне
- Загряваме зехтина и запържваме лука, докато омекне и стане златист. Добавяме чесъна, лютата чушка и червения пипер, готвим около 30 секунди.Увеличаваме огъня и добавяме мидите, виното, коняка и голяма щипка сол. Разбъркваме, слагаме капак и готвим 3-4 минути или докато мидите се отворят. Изхвърляме неотворените. Отделяме мидите да изстиват.
- Към получената течност от мидите добавяме доматите, мащерката, захарта и 100 мл. вода. Завираме и сгъстяваме до получаване на много гъст сос.
- Ядките на мидите се отделят и се накълцват, след което се смесват с горещия сос.
- От черупките отделяме 24 по-големи, изчистваме ги от остатъка от мускул и ги измиваме и подсушаваме.
- Пълним приготвените черупки с готовата топла смес и нареждаме в тавичка. Нагряваме тостер с горно запичане (Саламандър) на висока температура.Смесваме сиренето, галетата и магданоза, поръсваме със сухата смес, напръскваме със зехтин и запичаме до златисто. Сервираме веднага.
|