Миди с ориз

Продукти

  • 1 връзка магданоз
  • черен пипер
    на вкус
  • червен пипер
    на вкус
  • сол
    на вкус
  • 1 глава лук
  • 1 ч.ч. ориз
  • 2 кг. миди
    с черупките

Начин на приготвяне

  1. Измиваме мидите обилно с вода и, ако има нужда, ги почистваме. 
  2. В дълбока тенджера слагаме мидите да заврат и доливаме вода около три пъста над дъното. От време на време разбъркваме - докато мидите сменят цвета си на оранжев и се отворят. 
  3. Изкарваме ги от тенджерата и махаме черупките. Не хвърляме водата, която е останала от варенето, а я прецеждаме със сито и я отделяме за бульон. 
  4. Нарязваме лука на ситно и го запържваме леко с малко червен пипер, прибавяме и почистените миди да се запържат леко. 
  5. Добавяме ориза, бульона от мидите и 3 чаши вода, намаляме огъня и оставяме всичко да ври на бавен огън, като от време на време леко разбъркваме. 
  6. Когато оризът е почти попил водата, изключваме и оставяме да изстине.
  7. Нарязваме на ситно магданоза и преди сервиране, поръсваме обилно всяка порция.