Миди в собствен сос

Продукти

  • щипка лют пипер
  • щипка морска сол
  • 1 резен портокал
  • 0,5 домат белен
  • 2 с.л. зехтин
  • 0,5 глава лук
  • 500 г черноморски миди
  • 50 мл. бяло вино

Време: 30 мин.
Ниво: професионално

Large midi v sobstven sos

Начин на приготвяне

  1. Измиваме и почистваме мидите от водорасли.
  2. В подходяща тенджера загряваме зехтина. След като се нагрее, добавяме нарязаните на едри парчета лук и домат.
  3. Запържваме ги леко и добавяме бялото вино. 
  4. След това добавяме лютия пипер, морската сол и портокала.
  5. След това добавяме мидите и разбъркваме внимателно. 
  6. Похлупваме с капак за около 20 минути докато всички миди се отворят напълно и водата от вътрешността им изтече в тенджерата. 
  7. Сервираме в подходяща чиния и заливаме с получения бульон.

*Миди в собствен сос по рецепта на chef Христо Пенчев от предаването "Гладни момичета".