Продукти
- За ньоките:
-
120
гр
брашно
-
1
яйце
-
500
гр
картофи
- За соса:
-
1
ч.ч.
готварска сметана
-
250
гр
масло
-
1
к.ч.
пармезан
Начин на приготвяне
1. Запичаме картофите с кората във фурна за около 30-40 мин., обелваме ги и ги настъргваме на ренде. В голяма тъва разпределяме равномерно картофите и ги оставяме да изстинат напълно. Слагаме картофите в купа и добавяме 1 яйце, сол, брашно и разбъркваме добре. Получилата се смес размесваме за 2-3 минути докато започне да става като тесто.
2. Разрязваме тестото на 4 части. От всяка част върху набрашнена повърхност оформяме дебел фитил. Фитилът се разделя на 4-5 части, от които се оформят по-малки фитили с дебелина около 2 см. Оформяме ньоките с оребрена дъска или вилица.
3. В дълбока тенджера слагаме да заври подсолена вода, след като водата е завряла слагаме ньоките на части докато изплуват на повърхността, така ще разберем кога са готови.
4. В тиган слагаме готварската сметана и я затопляме като бъркаме постоянно, изключваме котлона и добавяме ньоките за кратко.
5. Поднасяме топли, с малко червен или черен пипер по ваш избор.