Огретен с панчета и грюер

Продукти

  • 0,5 ч.ч. ситно настърган пармезан
  • 1 кг картофи
  • 0,5 ч.ч. ситно настърган грюер
  • 1 ч.ч. сметана
  • 1 ч.л. прясна мащерка
  • 0,3 ч.л. сол
  • 2 с.л. ситно нарязан лук
  • 200 гр панчета

Начин на приготвяне

1. Загряваме фурната до 180 градуса. В тиган запържваме панчетата и разбъркваме, докато стане хрупкава. Изваждаме от тигана. В същата мазнина добавяме лук, сол, и мащерката и запържваме леко за 2-3 минути. Махаме от огъня и добавяме сметаната и разбъркваме.

2. В намазнена тавичка нареждаме обелените и нарязани картофи на кръгчета, като редуваме един ред картофи с плънка от панчета и поръсваме със сиренето "Грюер". Завършваме отгоре със сметановия сос.

3. Покриваме се с алуминиево фолио и печем за около 45 минути. Отстраняваме фолиото и се поръсва равномерно с "Пармезан" и връщаме във фурната да се пече, докато сиренето се разтопи,  за около 15 минути.