Отворен пай с горски плодове

Продукти

  • за масленото тесто:
  • 10 г сол
  • 1 яйце
  • 160 мл вода
  • 200 г масло
    , меко
  • 400 г брашно
  • за пълнежа:
  • 100 г брашно
  • 2 яйца
  • 100 г захар
  • 100 г масло
    меко
  • 1 пак. ванилия
  • 2 ч.ч. горски плодове
    , може и замразени
  • 2 мл течна есенция ром

Начин на приготвяне

  1. За тестото: с миксер разбиваме на бавни обороти брашното и маслото с щипка сол. Добавяме водата на струйка, без да спираме разбиването. Накрая добавяме яйцето и отново разбиваме. Увиваме тестото в прозрачно фолио и го поставяме в хладилник за 30 минути.
  2. За пълнежа: разбиваме маслото, което трябва да е със стайна температура, след това добавяме захарта и продължаваме да разбиваме. Добавяме брашното и ванилията, а след това и яйцата. Разбиваме до гладкост на сместа.
  3. Разточваме тестото върху набрашнен плот. Намасляваме дълбока керамична форма за пай. Прехвърляме тестото във формата с помощта на точилката. Разстиламе го добре по дъното и стените и изрязваме излишното по краищата. 
  4. Изсипваме пълнежа и го разстиламе. Върху него подреждаме горските плодове, които предварително сме смесили с есенцията ром. Краищата на пая намазваме със сметана. Печем пая в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 30 минути.
  5. Поръсваме пая с пудра захар и сервираме.

* Ако ви остане тесто, може да го ползвате за друг сладкиш или да го замразите във фризер.