Продукти
-
3
ч.ч.
бульон
(от варенето на морските продукти)
-
300
г
ориз
-
1
скилидка
чесън
-
1
глава
лук
-
5
с.л.
зехтин
-
1
кг.
риба
и морски продукти - черни миди, калмар, малки миди, стриди, скариди или каквото обичате
-
1
червена чушка
-
1
зелена чушка
-
1
морков
-
200
г
зелен боб
-
1
домат
-
200
г
грах
-
магданоз
по желание
-
шафран
-
лимон
-
сол
Начин на приготвяне
- Почистваме морските продукти и ги сваряваме, като внимаваме да не прекалим с варенето на мидите, за да не станат жилави.
- След това, в голяма плоска тава загряваме зехтина и в него запържваме лука, боба, чесъна, чушките и моркова, нарязани на ивички.
- Измиваме, обелваме и нарязваме домата и добавяме и него.
- След това добавяме ориза, разбъркваме добре, добавяме граха и изсипваме бульона и подправките.
- Нареждаме парченцата риба и морски продукти. Важно е първо да варим на силен огън, за да не слепне ориза, след това намаляваме.
- Когато свалим от огъня, по желание, може да я поръсим с малко магданоз, и я завиваме с фолио за няколко минути.
- Преди сервиране, украсяваме с лимон.