Паеля

Продукти

  • 3 ч.ч. бульон (от варенето на морските продукти)
  • 300 г ориз
  • 1 скилидка чесън
  • 1 глава лук
  • 5 с.л. зехтин
  • 1 кг. риба и морски продукти - черни миди, калмар, малки миди, стриди, скариди или каквото обичате
  • 1 червена чушка
  • 1 зелена чушка
  • 1 морков
  • 200 г зелен боб
  • 1 домат
  • 200 г грах
  • магданоз по желание
  • шафран
  • лимон
  • сол

Време: 35 мин.
Ниво: средно

Large paelya

Начин на приготвяне

  1. Почистваме морските продукти и ги сваряваме, като внимаваме да не прекалим с варенето на мидите, за да не станат жилави.
  2. След това, в голяма плоска тава загряваме зехтина и в него запържваме лука, боба, чесъна, чушките и моркова, нарязани на ивички.
  3. Измиваме, обелваме и нарязваме домата и добавяме и него. 
  4. След това добавяме ориза, разбъркваме добре, добавяме граха и изсипваме бульона и подправките.
  5. Нареждаме парченцата риба и морски продукти. Важно е първо да варим на силен огън, за да не слепне ориза, след това намаляваме. 
  6. Когато свалим от огъня, по желание, може да я поръсим с малко магданоз, и я завиваме с фолио за няколко минути. 
  7. Преди сервиране, украсяваме с лимон.