Продукти
-
1
шаран
(2-3 кг.)
- За плънката:
-
черен пипер
на вкус
-
сол
на вкус
-
1
връзка
магданоз
-
2
лимона
-
1
ч.ч.
орехи
-
5
домата
-
6
скилидки
чесън
-
5
моркова
-
1
ч.ч.
олио
-
1
ч.ч.
вода
-
5
глави
лук
-
200
г
целина
корен
-
1
връзка
целина
листа
Начин на приготвяне
- Измиваме и почистваме шарана много добре със студена вода, изцеждаме го и го посоляваме на вкус.
- Почистваме и нарязваме продуктите на плънката - лука и лимона на филийки, морковите на ивички, доматите, чесъна и орехите на ситно. Смесваме ги с олиото, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме много добре.
- С така приготвената плънка напълваме шарана и го зашиваме. Намазваме го с малко олио и го слагаме в намаслена тава или гювеч. По желание, може да сложим върху него няколко резенчета лимон. Доливаме 1 ч.ч. вода и печем до зачервяване.
- Сервираме с прясна салата или печени картофи.
Съвет: Ако остане от плънката, може да я сложим около тавата с шарана.