Пълнена пуйка

Продукти

  • 100 г масло
  • 1 к.ч. ориз
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 250 г кайма
  • чубрица
  • сол
  • черен пипер
  • 100 г стафиди
  • 200 г гъби
    печурки
  • 100 мл. олио
  • 1 глава лук
  • 1 пуйка
    около 3-4 кг.

Начин на приготвяне

  1. Задушаваме в олио гъбите, лука с каймата и подправките. Добавяме стафидите и ориза. Сваряваме вътрешностите и ги нарязваме на малки парченца и ги добавяме в плънката.
  2. Почистваме добре и измиваме пуйката със студена вода. Подсушаваме и осоляваме. Намазваме пуйката отвътре добре с масло и пълним със сместа, зашиваме отвора.
  3. Намазваме обилно пуйката с масло. Слагаме я в тава, наливаме 1 ч.ч. вода и завиваме във фолио. Печем около 3 часа на 180 градуса, като от време навреме поливаме със соса. Накрая махаме фолиото и оставяме да се запече до златисто.
  4. Режем на порции и сервираме с гарнитура по избор.

Съвет: Ако ни остане от плънката, може да я сложим около тавата.