Пълнозърнест хляб с мед

Продукти

  • 2 ч.л. мед
  • 2 г сол
  • 300 мл вода
    , гореща
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 г прясна мая
  • 500 г пълнозърнесто брашно

Начин на приготвяне

  1. В голяма купа смесете брашното, семената, маята и солта. В друг съд смесете водата, зехтина и меда. Постепенно добавете водата към брашното, като бъркате постоянно, докато получите меко тесто. Ако ви се струва твърде лепкаво, добавете още малко брашно.
  2. Извадете тестото върху набрашнена повърхност и го замесете за 5 минути, докато престане да лепне. При нужда го поръсете с още малко брашно.
  3. Намазнете продълговата форма за печене и сложете тестото в нея, като го притиснете равномерно. Покрийте го с кърпа и го оставете да бухне за час. Трябва да стане еластично и да възвръща формата си, като го натиснете с пръст. Загрейте фурната на 200 градуса. 
  4. Направете 8 плитки разреза по тестото, намажете го с вода и го поръсете с малко брашно. 
  5. Печете около 35-40 минути, докато се надигне и хване кафява коричка. Оставете го да изстине върху скара.