Пърленка с кашкавал

Продукти

  • 200 г кашкавал
  • 3 с.л. олио
  • 1 щипка сода
  • 20 мл. вода
    топла
  • 1 ч.л. захар
  • 20 г мая
    за хляб
  • 1 яйце
  • 1 коф. кисело мляко
  • 1 с.л. сол
  • 500 г брашно

Начин на приготвяне

  1. Разтваряме маята в топлата вода заедно със захарта. 
  2. След като се активизира, добавяме към нея всички останали продукти без кашкавала и замесваме средно меко, еластично тесто. 
  3. Оставяме тестото да втаса около половин час.
  4. След това от тестото правим топки, които с намаслени ръце изтъняваме на тънки питки. 
  5. Настъргваме кашкавала и го поръсваме отгоре.
  6. Печем във фурна или на скара, до златисто (около 3-4 минути). 
  7. След като извадим от фурната, по желание поръсваме с малко ситно нарязан магданоз.